Поддръжка на компютър

С времето, всеки уред и техника налагат своята профилактика. Така например настолния компютър може да събира куп прах и покрития от напластяванията му да доведат до влошаване технологичния процес. За да не се стига до момент, в който да останете без предания си компютър, вземете мерки на време. Как може да стане това и в какво се състои поддръжката на настолния компютър:

Независимо дали става дума за компютъра в офиса или у дома, той периодично, трябва да бъде забърсван от прах. Последната се наслагва и може да забави процеса на работа на компютъра в следствие прегряване. Това обаче не означава с голямата домашна прахосмукачка да изтеглите всичката мръсотия от настолния.

Профилактика на настолен компютър се прави и един-два пъти на година, като за целта устройството се носи на специалист, занимаващ се с профилактика и поддръжка на компютърни компоненти. Със специални пасти, бива правена профилактика на процесор, видео карти и чипове, за пълен ефект почистване.

Профилактика и перманентно почистване се извършва по сходен начин с тази за лаптопи. Разликата е в това, че по отношение на цени може да има разминаване. И ако цената за профилактика на настолен компютър е фиксирана в повечето случаи или се определя от степента на замърсяване, то за лаптопи тя зависи от марка и модел на устройството.

Ежеседмично почистване на клавиатура, мишка, монитор, захранващи кабели и самия компютър всеки само може да прави в дома или в офиса. За целта са достатъчни влажни кърпи за компютри, които не съдържат надраскващи, мазни и абразивни частици. С тяхната работа може да имате видимо чист, външно компютър.

И отново нека споменем, вътрешна профилактика се извършва само и единствено при специалист.