Няколко характеристики и термина около компютри

Всеки съвременен човек притежава поне един компютър, било то настолен, лаптоп, таблет или сърфира в интернет през мобилния телефон. И въпреки, че света на техники и технологии напредва с всяка секунда, ще се спрем на някои характеристики около самите компютри.

На първо време да обясним: Какво представлява компютъра?

Компютър е вид машина, която служи за изчисления, работа, задачи, на принципа на програми и инструкции. Като първи електронни компютри са били създадени през 40-те години на миналия век. Те са представлявали огромни машини и са изисквали екип от хора, за да боравят с тях. За разлика от първите компютри съвременните компютри са практични и удивителни. Те са хиляди пъти по-бързи, поставят се лесно на бюро, с тях може да се работи в скута или от джоба.

Компютри днес, работят чрез взаимодействие на софтуер и хардуер. И като стана дума за хардуер, то нека е известно, че той се отнася до част на компютъра, която може да се види и пипне, кутията и всичко към нея. Сред най-съществена част на хардуера е малък правоъгълен чип в самия компютър, наричащ се централен процесор, известен още като микропроцесор. Това е „мозък“ на компютъра. Благодарение на него се правят инструкции и извършват изчисления. Елемент от хардуера е монитора, мишка, клавиатура, принтер и др. Те чест са наричани и хардуерни устройства.

Когато заговорим за софтуер, имаме в предвид инструкции, програми, които се правят нареждани от хардуера. Текстообработваща програма също е вид софтуер. Към софтуера се отнася още – операционната система.

И щом започнахме темата с първите компютри в света, тук е момента да споменем кои са били те.

Създадени през 1946 година, първият електронен компютър е имал общо предназначение. Бил създаден за защита на САЩ и за изчисления на траектории на артилерийски снаряди. Името на първият компютър било ENIAC, а самият той на размери бил огромен. Тежестта му достигала 27 000 килограма и се разполагал в огромна зала. За да бъдат обобщавани данните на ENIAC са били използвани 18 хил. електронни лампи, с размери на електрическа крушка.

На въпроса: „Какво могат да правят компютрите днес?“ отговаряме: Ако сте начинаещи, ако се питате, за какво може да ги използвате, то отговорът е един и значи – всичко. Днес компютъра е част от ежедневието ни. Той ни помага да работим, да се забавляваме, да се срещаме и запознаваме с други хора.

Едва ли света би бил възможен без познатите ни днес компютри.