Дънна платка за настолен компютър

Имате от години един верен помощник и това е настолният компютър. Колкото и незаменима работа да върши, той също има своите нужди. Профилактика и подмяната на едни части с нови се оказва не просто прищявка, а значимост, от която няма как да избягате. По-конкретно ще се спрем върху дънна платка за настолен компютър.

Нова дънна платка се налага в случаите, когато компютъра става все по-муден и бавен, а нуждата от неговото обновяване по-належаща.

Дънни платки изглеждат най-сериозната и сложна част от хардуера, каквото и да мислим.

Сред основните решения, които всеки трябва да вземе се нарежда – конфигуриране на компютър и избор на дънна платка. По отношение на цени на дънни платки и техните спецификации се различават.

Като най-общ характеристика всяка дънната платка съдържа най-важни компоненти от системата, тук е процесора и паметта. Дъното определя и типа RAM памет. По вид дънна платка определя и какви процесори могат или не да работят на компютъра.

Типа на дънна платка за настолен компютър има решаваща роля при търсене на дънна платка. Съществуват различни форми и Сред най-използваната дънни платки е „ATX“. Размера й обаче винаги трябва да съвпада с кутията на настолен компютъра.

Евтини дънни платки за компютър трябва да се избягват, защото липсват настройки за видео и звук. Добри са само дънна платка с джъмпери.

Обръща се внимание в избора на дънна платка и на нейната съвместимост с процесора;

Паметта трябва да е на макс, а ако предлага и по-голяма честота, то и консумирането на енергия, трябва да е неголямо.

Разнообразието от различни видове и скорости на RAM памет е все по-богато.

Внимание в избора и профилактиката на настолен компютър се обръща и на конектори; слотове; джъмпери и т.н. Не е нужно да сте завършили три висши образования, за да изберете правилните параметри и дънна платка за вашият компютър, достатъчно е само да се поинтересувате тук там или да се консултирате със специалист. Той най-точно ще ви даде насока от какво точно има нужда вашият компютър.